Smokkelpad

Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs (huur): € 3,50 per pungel
Duur: 1 tot 1,5 uur

Smokkelaar op padJe kunt in de rol van smokkelaar van levensmiddelen en/of commies (grenswacht) met een tas/pungel op pad in het IJzeren Man gebied. In de pungel zitten alle spullen die je onderweg nodig hebt, zoals een smokkeldoosje, commiezen pet, zakkijker, boorschaar en zoekkaart. Ook krijg je twee eieren mee. Daarmee moet je heel voorzichtig zijn, ze mogen niet breken. Als je dat lukt ben je een goede smokkelaar en verdien je een smokkelbrevet!

Tot einde vorige eeuw was er tussen België en Nederland een bewaakte grens. Het verschil in prijs van boter, zout en eieren was vaak erg groot.
Daarom probeerden de arme boeren uit Weert deze stiekem over de grens te krijgen. Dat wordt smokkelen genoemd.
De smokkelaar ging door het bos om niet gepakt te worden door de commies. Maar die verstopte zich soms in het bos om de smokkelaars op heterdaad te betrappen.
Het was dus moeilijk en erg spannend om, zonder gepakt te worden, de grens over te steken. Je moest het terrein op je duimpje kennen. Goed kunnen oriënteren, sluipen, een scherpe blik en goed gehoor waren ook onmisbaar. Soms kwam het tot een gevecht tussen commiezen en smokkelaars of ze onderhandelden stiekem over de prijs van het smokkelwaar. De smokkelaar moest dus ook sterk en slim zijn!

Deze tocht wordt niet begeleid vanuit het NMC!