Overzicht educatieve activiteiten voor het basisonderwijs

In het schema hieronder staan de reguliere activiteiten vermeld waarmee de leerlingen op een actieve en onderzoekende manier kennis maken met planten en dieren, ook in water, en het weer. Deze activiteiten zijn gedifferentieerd naar de verschillende groepen en voldoen aan de kerndoelen voor het basisonderwijs. Klik op de betreffende activiteit om te zien wat deze inhoudt, welke leerdoelen hiermee bereikt worden en wat de kosten zijn.

Daarnaast beschikken we over lessen en lesmaterialen rondom de thema's energie, klimaat en grondstoffen die we in overleg en als een programma op maat kunnen aanbieden. Daarbij staat het door de leerlingen zelfstandig beleven, ontdekken en onderzoeken  in groepsvorm centraal.

Voor de gehele brochure kunt u hier klikken om deze te downloaden.

  Groepen
Belevingstocht 1 2 3 4 5 6    
Droppie Waterpad 1 2            
Eekhoornpad     3 4        
Gastles imker in de Bijenhal 1 2 3 4 5 6 7 8
Gastles imker op school 1 2 3 4 5 6 7 8
Groene Voetstappen 1 2 3 4 5 6 7 8
Insectentuin     3 4 5 6    
Kabouterpad 1 2            
Kies je favoriete biotoop             7 8
Leskist Aarde             7 8
Leskist Braakballen uitpluizen             7 8
Leskist Het weer         5 6 7  
Leskisten Vergeet-me-nietje 1 2            
Leskist Water             7 8
Lucht- en lichtcircuit (nieuw)         5 6 7  
Smokkelpad         5 6 7  
Snaterpad         5 6    
Speurneuzentocht         5 6    
Veldwerkkist         5 6 7 8
            7 8

Groene Zomerschool

SAM 3967In de laatste week van deze zomervakantie organiseert het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in samenwerking met basisschool Het Dal de Groene Zomerschool.
Kinderen en leerkrachten offeren hun laatste vakantiedagen op voor reken- en taallessen in de natuur.

De natuur is namelijk een ideale leeromgeving en biedt veel mogelijkheden voor levensecht leren. Leerlingen van basisschool Het Dal en Moesel leren hier dan vooral door veel zelf te doen. Begrippen zoals oppervlakte, inhoud en gewicht worden op een praktisch manier eigen gemaakt. Dat gebeurt onder enthousiaste leiding van leerkrachten en vrijwilligers en aan de hand van het thema jager-verzamelaars. Zo gaan de kinderen een hut of tent bouwen, maken ze een pijl en boog en gaan op zoek naar verschillende planten en dieren. En gaan deze leerlingen goed toegerust het nieuwe schooljaar in.