Is vegetarisch zijn goed voor het milieu?

Is vegetarisch eten goed voor het milieu?

Tegenwoordig gelooft bijna iedereen dat vegetarisch eten beter is voor het milieu dan vlees eten. Zelfs vleeseters geloven daar in. Veel van ze proberen dus minder vlees te consumeren. Sommige vleeseters eten het nu alleen maar bij speciale gelegenheden. Als een gevolg daarvan is de vleesconsumptie in Europa in de laatste jaren flink afgenomen. Als een ander gevolg daarvan hebben wij nu een heleboel nieuwe woorden: flexitarian, reducetarian, enzovoort… Maar ja, iedereen lijkt te denken dat zijn beslissingen over zijn dieet zo ongelooflijk belangrijk zijn, dat het een nieuw woord verdient. Echter is dat niet een dergelijk hoge prijs voor een duurzame maatschappij.

vegetarisch eten goed voor het milieu

Maar is vegetarisch eten echt zo goed voor het milieu?

Duurzaamheid van voedsel meten

Iedereen is het mee eens dat een vegetarisch dieet gezond is. Meerdere onderzoeken tonen ook dat het vegetarisch dieet inderdaad een kleinere ecologische voetafdruk heeft [1]. Het was ook aangetoond dat het populairste vlees – rundvlees – een grote negatieve invloed heeft op het milieu. Maar het gaat hier alleen over rundvlees – en niet andere vleessoorten.

Verschillende onderzoeken laten ook zien dat sommige gemeenschappelijke overtuigingen minder waar zijn. Bijvoorbeeld geloven veel mensen dat het duurzamer is om seizoensgebonden groenten en fruit te eten.

Het grootste probleem is voedselverspilling. Rond 20% van de voedselaankopen eindigen als voedselverspilling. En de verliezen van de voedselvoorzieningsketen kunnen zelfs groter zijn dan dat. Natuurlijk verhoogt de voedselverspilling ook de ecologische voetafdruk. Dit effect werkt tegen de positieve voordelen.

Is het dan echt beter voor het milieu?

Ja, over het algemeen is het eten van vlees slechter voor het milieu dan het eten van een plantaardig dieet. En als we zo weinig mogelijk verspilling veroorzaken, maar ook als ze positieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Nu is het vooral afhankelijk van de fabrikant, of het product duurzaam is of niet. Het type product heeft veel minder invloed.

Er zijn natuurlijk ook verschillende trade-offs, als je je voedsel kiest. Bijvoorbeeld, is het overal bekend dat lokale produkten eten beter is voor het milieu. Bijgevolg werd luchtvracht van sperziebonen van Kenia naar het Verenigde Koninkrijk als niet duurzaam beschouwd. Hoewel het ook 1.5 miljoen mensen in de armste gebieden van Afrika ondersteunt.

De beste manier

Consumenten moeten de afwegingen goed begrijpen. Ze moeten ook actuele informatie hebben over de duurzaamheid van verschillende producten. We moeten ook heel goed begrijpen dat dagelijkse voedselverspilling ieder dieet niet duurzaam kan maken. Onafhankelijk van het type – of het veganistisch, vegetarisch of vlees is.

[1] Stephen Clune, EndaCrossin, Karli Verghese: Systematic review of greenhouse gas emissions for different fresh food categories. Journal of Cleaner Production, Volume 140, Part 2, 1 January 2017, Pages 766-783 https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.04.082

[2] ChrisFoster, CatarinaGuében, MarkHolmes, JeremyWiltshire, SarahWynn: The environmental effects of seasonal food purchase: a raspberry case study. Journal of Cleaner Production Volume 73, 15 June 2014, Pages 269-274 https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2013.12.077