Milieu-impact van gloeilampen: deel 1

Met zo veel milieu-impact van grote bedrijven is het moeilijk om je voor te stellen dat jouw kleine keuzes ook effect hebben. De grote milieuvragen van lucht- en watervervuiling trekken tegenwoordig veel aandacht. Nog meer aandacht wordt aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering besteedt. Maar jouw kleine keuzes zijn ook van belang. Of het gaat over jouw keuze van voedsel, drankjes of het type lampen je gebruikt, – jij hebt invloed. Als je van de traditionele gloeilampen overschakelt naar een van de moderne opties – wordt je veel “groener”.

De meest voorkomende spaarlampen zijn LED lampen en CFL lampen. Zoals je waarschijnlijk weet, staat LED voor “Light Emitting Diode” of een lichtgevende diode. En CFL betekent compact fluorescerend licht.

gloeilampen

Hoewel deze moderne opties zowel voor- als nadelen hebben, zijn ze over het algemeen milieuvriendelijker dan de gloeilampen. In dit bericht vind je belangrijke informatie over de drie populairste lamptypen – gloeilampen, LEDs en CFL-lampen. Wij gaan praten over hun totale impact op het milieu. Materialen die nodig zijn voor de vervaardiging, productie, levensduur en stroomverbruik – daar gaan wij rekening mee houden. In dit deel 1, gaan we op de componenten en materialen van de lampen focussen. Voor de productie en energieverbruik van de lampen kan je deel 2 lezen.

Gloeilampcomponenten en materialen die voor hun productie worden gebruikt

Ten eerste, willen we zeggen dat de productie van gloeilampen natuurlijk varieert tussen bedrijven en de informatie zal worden gegeneraliseerd. Alle drie soorten die we hier analyseren gebruiken vertind staal voor de Edison-schroef, maar gloeilampen vereisen geen specifieke drivers. CFL lampen en LEDs hebben zulke drivers wel nodig. Deze drivers bestaan uit verschillende printplaten, weerstanden, transistoren, inductoren, condensatoren, dioden en koperdraad. Dit maakt ze uiteraard wat groter dan de traditionele lampen. LED lampen hebben ook extra Teflon-slangen nodig voor de isolatie van het circuit. Maar het grootste verschil komt uit de manier dat de lampen licht produceren.

CFL lampen gebruiken kwik als een gloeiend gas, electroden werken ook als een gloeidraad. Bovendien hebben ze ook plastic, glas en koperdraad nodig voor de behuizing. LED gebruikt vergelijkbare materialen voor de behuizing, maar een LED-module om het licht te leveren. Deze module bestaat uit LED-matrijs, aluminium, kunststof en koperdraad. Tegenwoordig hebben LED lampen ook extra koellichamen nodig, die hun koeling en langere werking mogelijk maken. Deze koellichamen vereisen extra aluminium, koper en kunststof. De traditionele gloeilampen zijn in vergelijking daarmee redelijk makkelijk. Ze gebruiken wolfraam als een gloeidraad.

Dus, als we alleen over de noodzakelijke materialen denken, dan vereisen de gloeilampen het minste materiaal. Hun gemiddelde gewicht is 31 gram. Dan komen de CFL lampen met een gewicht van ongeveer 100 gram. LEDs vertegenwoordigen de meest materiaal consumerende technologie. Hun gemiddelde gewicht is 185 gram. Deze nummers zijn gemiddeld. Er bestaan ook sommige LED lampen die lichter zijn dan sommige CFL lampen. Maar de algemene conclusie is dat gloeilampen het minst materiaal vereisen, terwijl de LED-lampen het meest materiaal nodig hebben voor hun productie.

Natuurlijk kun je meer doen dan alleen overstappen naar LED om energiezuinig te worden. Kies voor vintage meubels zoals tweedehands kasten. Of eet bijvoorbeeld minder vlees. Of stap over op écht groene stroom.

Dit brengt ons naar de kwestie van montage en distributie van verschillende soorten gloeilampen. Daarover lees je hier.