Zoals wij in ons vorige bericht al zeiden – als je overschakelt van de traditionele gloeilampen naar een van de moderne opties – wordt je veel “groener”. De meest voorkomende spaarlampen zijn LED lampen en CFL lampen. Zoals je waarschijnlijk weet, staat LED voor “Light Emitting Diode” of een lichtgevende diode. En CFL betekent compact fluorescerend licht.
Hoewel deze moderne opties zowel voor- als nadelen hebben, zijn ze over het algemeen milieuvriendelijker dan de gloeilampen. In dit bericht vind je belangrijke informatie over de drie populairste lamptypen – gloeilampen, LEDs en CFL-lampen. Wij gaan praten over hun totale impact op het milieu. Materialen die nodig zijn voor de vervaardiging, productie, levensduur en stroomverbruik – daar gaan wij rekening mee houden. In dit deel 2, gaan we op productie en energieverbruik van de lampen focussen. Voor de componenten en materialen van de lampen kan je deel 1 lezen.
Productieproces van gloeilampen en de impact ervan op het milieu
Van de informatie over de noodzakelijke materialen kunnen wij tot conclusie komen dat traditionele gloeilampen het minst gecompliceerde proces nodig hebben. Daarna volgen CFL lampen. LED lampen vereisen het meest gecompliceerde proces.
De productie van LED’s en CFL’s varieert enorm in grootte, kwaliteit en gebruikte elektronica. CFL’s hebben ook een extra nadeel – ze gebruiken kwik om licht te produceren. Kwik is een giftig gas, dus de kamers waar deze lampen worden gebruikt moeten heel goed geventileerd worden. Maar zulke ventilatie is alleen noodzakelijk als een lamp kapot gaan. Tijdens normale werking hoeft het helemaal niet.
Het grootste nadeel van CFLs en vooral van LEDs is dat ze meestal in stappen zijn geproduceerd. Deze stappen worden uitgevoerd op verschillende fabrieken, elk fabriek specialiseert zich meestal op één stap. Dit betekent dat er veel fabrieken zijn gebouwd, wat ook bronnen vereist. Bovendien, vereist het proces veel transport voordat we het eindproduct krijgen. Een ander nadeel van LED lampen is dat er tegenwoordig niet zo veel fabrieken zijn waar ze worden geproduceerd. Ze moeten dus nog meer reizen om hun eindgebruiker te bereiken.
Stroomverbruik van gloeilampen en hun impact op het milieu
Ondanks het feit dat traditionele gloeilampen veel goedkoper zijn om te produceren en te transporteren, zijn ze toch het minst milieuvriendelijk. In dit deel van het bericht gaan we zien waarom het zo is.
Ten eerste, hebben de CFL lampen en vooral de LED lampen veel langere levensduur dan de gloeilampen. De levensduur van een enkele LED lamp is gelijk aan de levensduur van 3 CFL’s of de levensduur van 22 gloeilampen. Dus op lange termijn verbruiken de LED lampen toch het minst materiaal.
Veel mensen praten over kwik, als ze willen zeggen dat CFL lampen helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn in vergelijking met traditionele gloeilampen. Echter is dat argument niet geldig. Het feit is dat de hoeveelheid kwik in CFL’s minder belangrijk is dan het aantal kwik uitgestoten door kolengestookte centrales tijdens de productie van gloeilampen. Tijdens zijn levensduur kan een gloeilamp 18 mg kwik uitzenden. Terwijl een CLF lamp ongeveer 9 mg kwik uitzendt tijdens zijn veel langere levensduur. Dit aantal houdt ook rekening met kwik die uitgestoten wordt door kolencentrales.
Conclusie
Over het algemeen gebruiken LED lampen en CFL lampen ongeveer 25% van de energie van traditionele gloeilampen.
Natuurlijk is er meer dat je kunt doen om energiezuinig te worden dan overstappen naar LED. Je kunt bijvoorbeeld overstappen naar echt groene stroom aanbieders. Of kies voor tweedehands spullen zoals kleding en meubels.