Plantaardige melksoorten: deel 1

In ons vorige bericht hebben wij uitgelegd waarom koemelk eigenlijk heel slecht is voor het milieu. Het is heel logisch dat plantaardige producten veel minder impact hebben, omdat ze veel minder hulpbronnen nodig hebben. Energie en land zijn tussen de voorbeelden van zulke noodzakelijke bronnen.

Toch moet je over veel dingen nadenken als je een “groene” melk wil kiezen, met zo weinig mogelijk milieu-impact. Ten eerste, denk je over de smaak. Al heeft het weinig met duurzaamheid te maken, het is toch belangrijk. Als je het niet lekker vindt – ga je het echt niet drinken, zelfs als het de meeste milieuvriendelijke keuze is. Je moet hier ook geen melksmaak verwachten. Behalve de naam hebben plantaardige melksoorten niks gemeen met de koemelk. Het is eigenlijk jammer dat ze ook “melken” zijn genoemd, het veroorzaakt alleen maar valse verwachtingen.

Ten tweede, kunnen de melk-alternatieven redelijk duur zijn. Ten derde, moet je de voedingswaarde in de gaten houden. Vaak bevatten plantaardige melksoorten veel minder voedingsstoffen, dan de gewone koemelk. Bovendien, bevatten ze vaak toegevoegde suikers, die het nog minder gezond maken.

Verder, moet je altijd kijken of de verpakking recyclebaar is. En er is ook een kwestie van de oorsprong van de melk, want vaak moet hij veel reizen om naar jouw tafel te komen. Dat veroorzaakt koolstofdioxide uitstoot, wat natuurlijk ook niet zo milieuvriendelijk is.

Hieronder vind je een lijst van de populairste plantaardige melksoorten met hun milieu voor- en nadelen.

Soja melk

Smaak en schijn

Soja melk is meestal beige gekleurd, met de dichtheid die op koemelk lijkt. Maar qua smaak is het helemaal anders – best wel zuur, wat veel mensen niet zo lekker vinden.

Milieuoverwegingen

Tegenwoordig wordt soja heel intensief gekweekt, wat natuurlijk grote landbouwgebieden vereist. Het is heel populair wereldwijd als voedsel voor mensen en vee. Bovendien wordt het ook tijdens de productie van biobrandstof gebruikt. Vanwege deze redenen worden grote delen van het Amazone regenwoud gekapt om soja te groeien, wat uiteraard slechte gevolgen heeft voor de leefgebieden van verschillende dieren, voor het leven van inheemse mensen, en ook voor het milieu.

Tip

Koop biologische soja melk, van soja die niet uit de Amazone regenwoud  gekwekt wordt. In 2006 hebben de Braziliaanse vereniging van plantaardige olie-industrieën (ABIOVE) en de Internationale Coalitie voor Graanhandel (ANEC) een “Soja Moratorium” getekend. Volgens deze Moratorium kopen ze geen soja van de Amazone gebieden die na deze datum  gekapt werden. Je moet dus goed naar de verpakking kijken om te zien of fabrikant een lid is van ABIOVE of ANEC. Hier vind je meer informatie over de Soja Moratorium.

Amandelmelk

PLantaardige_melk_amandelen

Smaak en Schijn

Beige gekleurd en redelijk waterig. Amandelmelk smaakt een beetje zoet en natuurlijk wat nootachtig. In het algemeen smaakt het als dat klein beetje melk dat je in je kom ontbijtgranen hebt nadat je alle granen opgegeten hebt.

Milieuoverwegingen

De grootste zorg van deze plantaardige melk is dat amandelen veel water nodig hebben. De geschatte hoeveelheid water voor één amandel is 4 liters. Dat is natuurlijk veel, maar een tomaat heeft er nog meer van nodig. Het probleem met de amandelen is dat de meeste (80%) in Californië worden gekweekt. En daar is het over het algemeen heel droog. Amandel-productie gebruikt ongeweer 10% van de totale watervoorziening van de staat.

Gezondheidsvoordelen

Amandelmelk heeft wel wat voordelen voor je gezondheid, maar vooral als je hem zelf thuis maakt. De alternatieven die meestal in de supermarkten zijn te vinden, bevatten verschillende toegevoegde ingrediënten, die soms zelfs slecht voor je zijn.

Als je over andere melkalternatieven wil weten, lees dan ons volgende bericht!