Plantaardige melksoorten: deel 2

In ons vorige bericht vond je informatie over de voordelen van plantaardige melksoorten. Je vind daar ook een gedetailleerde analyse van twee populairste melksoorten – sojamelk en amandelmelk. Hier geven we voor- en nadelen van andere populaire plantaardige drankjes: kokosmelk en rijstmelk.

Rijstmelk

Smaak en schijn

Rijstmelk is een beetje zoet, maar meestal is het minder zoet dan amandelmelk. Het heeft een waterige textuur en smaakt over het algemeen niet zo slecht. Veel mensen vinden dat hij goed met ontbijtgranen werkt, maar koffieliefhebbers vinden dat gewone koemelk toch beter is voor je capuccino.

Milieuoverwegingen

Rijst is een van de meest geplante graanproducten wereldwijd. Het wordt dus heel intensief gekweekt. Het is vanzelfsprekend dat rijst veel water nodig heeft, gezien het feit dat het in overstroomde velden gegroeid wordt. Deze velden zijn soms ook met arsenicum vervuild. Het goed nieuws is dat er tegenwoordig nieuwe soorten rijst zijn ontwikkeld. Deze nieuwe soorten moeten rijst kweken minder intensief maken. Het nadeel daarvan is dat deze ontwikkelde soorten genetisch gemodificeerd zijn. Veel mensen wereldwijd geloven dat genetisch gemodificeerd eten niet veilig is voor de mensen.

Gezondheidsvoordelen

Voordelen: Rijstmelk is de minst allergene van alle plantaardige melksoorten. Commercieel beschikbare rijstmelk is meestal met calcium en vitamine D verrijkt, maar het is geen natuurlijke bron van een van deze twee.

Nadelen: Rijstmelk is heel rijk aan koolhydraten en bewat heel weinig eiwitten. Het is dus de minst wenselijke keuzevoor mensen die meer eiwit in hun dieet willen, zoals atleten of ouderen. Het is natuurlijk ook niet zo goed voor mensen met diabetes.

Kokosmelk

Smaak en schijn

Kokosmelk wordt van gemalen vlees van een oude(bruine) kokosnoot gemaakt. Verwar het niet met kokoswater – een vloeistof rechtlijnig in een jonge kokosnoot ontdekt. Hij is beige gekleurd en heeft een rijke kokos smaak.

Milieuoverwegingen

Het is naturrlijk heel moelijk om zeker te zeggen welke melksoort het minst milieuimpact heeft. Maar als we zouden moeten kiezen – zouden we toch voor kokosmelk gaan. Kokospalmen hebben minder water nodig dan andere planten waarvan je “melk” kan maken, en natuurlijk veel minder water dan koeien. Je moet wel in de gaten houden dat deze smakelijke vruchten in de tropische gebieden groeien – vooral Indonesië, de Filippijnen en India. Daarom zijn er altijd een transportgerelateerde koolstofemissies. Gelukkig zijn kokospalmen niet gekoppeld met ontbossing die palmolie zo verschrikkelijk maakt.

Verder zijn er altijd mensenrechten om te overwegen. Kokosnootboeren werken vaak in vreselijke armoede – 60% van hun in Filippijnen, bijvoorbeeld. Het grootste voordeel hier is dat er wel opties bestaan die de mogelijke negatieve risico’s  verminderen. Biologische producten gebruiken minder (of geen) pesticides, en nog beter Fair Trade-gecertificeerde producten zorgen ervoor dat boeren goed betaald zijn.

Gezondheidsvoordelen

Rond 93% van kokosmelk calorieën komen in de form van vetten. Dat omvat ook verzadigde vetten die bekend zijn als medium-chain triglycerides (MCT’s). MCT’s gaan van het spijsverteringskanaal rechtstreeks naar de lever, waar ze voor energie- of ketonproductie worden gebruikt. Ze worden daarom minder snel als vet opgeslagen. Bovendien, bevat een glas (240 gr) kokosmelk 5 gram eiwit, 13 gram koolhydraten, 11% van de ADH Vitamine C,  22% van de ADH van koper, en nog veel andere noodzakelijke vitaminen – en dat voor 552 calorieën.