Tegenwoordig wordt het water van onze huizen schoon gemaakt door de waterzuiveringsinstallaties. (Wij hebben het hier natuurlijk over ontwikkelde landen, in ontwikkelingslanden is de situatie nog veel slechter). Echter, die waterzuiveringsinstallaties zijn niet helemaal voldoende om het water met alle soorten schoonmaakmiddelen helemaan schoon te maken. Daarom eindigen kleine hoeveelheden chemische verbindingen van reinigingsproductenin in de rivieren, vijvers en meren. Deze chemische verbindingen hebben natuurlijk schadelijke effecten op het waterleven.
Fosfaten in was- en afwasmiddelen hebben een bemestend effect. Ze activeren dus de wijdverspreide groei van algen, die de zuurstof van het water wegsappen. Dit leidt tot vermindering van de biodiversiteit.
Oppervlakte-actieve stoffen verminderen waterspanning. Dit heeft als resultaat dat andere vervuilende stoffen makkelijker worden geabsorbeerd door verschillende planten en dieren. Heel veel andere verbindingen zijn giftig of hebben effecten op de groei en reproductie van wilde dieren. Sommige kunnen zelfs de effecten van specifieke hormonen in zoogdieren en vissen nabootsen.
Giftige chemicaliën
De niet-biologisch afbreekbare en giftige chemicaliën van schoonmaakmiddelen vormen het grootste probleem. Er zijn duizenden chemicaliën die algemeen gebruikt worden, veel van deze zijn nooit voor de milieuveiligheid getest. Zulke middelen vervuilen stromen en rivieren. Bovendien, duurt de decompositie naar onschadelijke producten vaak heel lang. Sommige vervallen helemaal niet en blijven dus bestaan in het milieu. Deze chemicaliën worden opgegeten door waterdieren en daarom uiteindelijk door de mensen. Je kunt meer informatie over verschillende soorten chemicaliën op de Natural Collection website vinden. Deze website biedt een overzicht van de huidige problemen en wat interessante referenties.
Wat je kan doen
Sommige mensen adviseren om minder schoonmaakmiddelen te gebruiken. Zeep in plaats van douchegel en haarwasmiddel werkt voor sommige mensen bijvoorbeeld wel. Het is nog beter als die zeep aan een touw verkocht wordt, in dit geval heb je niet eens een verpakking om weg te gooien – helemaal groen! Maar we weten allemaal dat zand toch niet zo goed is voor de afwas als en afwasmiddel, en dat zuiveringszout je tanden niet zo zchoon maakt als een tandpasta. Bovendien, is het ook redelijk moelijk te vinden, en niet zo helemaal gezond. Het is niet zo makkelijk, maar je kan altijd proberen om minder middelen te gebruiken.
Maar wat kan je dan doen, om jouw ecologische voetafdruk toch wat kleiner te maken, en voor het milieu te zorgen? Zoals met alle andere producten, zoals de voedselproducten en zelfs de melk, moet je altijd de labels lezen. Als je je over sommige ingrediënten zorgen maakt – vind maar meer informatie daarover. Internet biedt tegenwoordig veel informatie over verschillende soorten chemische verbindingen. Vaak kan je alles wat je nodig hebt gewoon op Wikipedia vinden. Veel fabrikanten bieden deze informatie zelfs op hun eigen websites.
Zoek altijd de producten uit die geen twijfelachtige ingrediënten bevatten. Veel fabrikanten zeggen dat ze tegenwoordig toiletartikelen zonder parabenen maken. De gevaarlijke parabenen zijn: SLES, SLS, EDTA, DEA or TEA.
Schoonheidsmiddelen
Vrouwen gebruiken over het algemeen meer schoonheidmiddelen dan mannen. Het is dus ook belangrijk om te weten of deze producten gevaarlijk zijn voor het milieu. De campagne van Women’s Environmental Network biedt veel informatie over de problemen, met factsheets, checklists, ideeën voor actie en links naar rapporten.